Vanhemmille

Näin voit ehkäistä nettikiusaamista ja rakentaa empaattisempaa digiarkea.

Tietoa ja
näkemyksiä

Netissä usein unohdamme, että toisessa päässä on oikea tunteva ihminen. Tutustu muiden suomalaisten vanhempien ja vaikuttajien näkemyksiin kiusaamisesta ja empatiasta netissä.

Asiantuntija-
raportti

Teknologian kehitys on luonut maailman, joka on täynnä ainoita oikeita mielipiteitä. Kohtaamme digitaalisilla alustoilla, mutta emme keskustele. Kasvottomuus haastaa tunneälyn. Mitä voisimme tehdä?

LATAA PDF
Olli-Pekka Heinonen, Opetushallitus
Erka Koivunen, F-Secure
Jussi Tolvanen, Microsoft
Jessica Hollmeier, Supercell
Minna Kröger, Elisa
Henrik Dettman
Camilla Tuominen
Visa Honkanen, HUS
Katri Saarikivi
Soikku
Tarja Jussila, Hill+Knowlton
Katri Kennedy, If Vakuutus
0%

29% vanhemmista ei ole keskustellut lapsensa kanssa nettikiusaamisesta

1/5

Joka viides suomalainen vanhempi kokee, että teknologiayritykset ovat ensisijaisesti vastuussa nettikiusaamisen ehkäisemisestä.

2/5

43% suomalaisista vanhemmista opettaa lapselleen säännöllisesti, kuin käyttäytyä sosiaalisessa mediassa ja internetissä.

Digitaalisia työkaluja

Paranna netin käyttöturvallisuutta erilaisilla digitaalisilla työkaluilla. Voit vaikuttaa joko laitteen tai pelin asetuksiin tai asentaa erillisiä mobiililaitteiden tai tietokoneen sovelluksia. Voit lukea tarkemmin perheen työkaluista ja asetuksista laitteesi tai sovelluksen käyttöohjeesta. Hyviä vinkkejä ja esimerkkejä saat myös Microsoftin ja Xboxin perhesivustolta.

Aseta rajoja ja anna oikeuksia

Aseta rajoja ja anna oikeuksia

Laitteiden ja sovellusten yksityisyysasetusten avulla voit päättää, ketkä voivat olla yhteydessä perheenjäseniisi. Voit myös nähdä heidän sosiaaliseen mediaan tai verkkopeleihin tuottamaansa sisältöä. Jotkut laitteet ja sovellukset tarjoavat myös mahdollisuuden seurata, mitä perheenjäsenesi tekevät verkossa.

Säädä ruutuaikaa

Säädä ruutuaikaa

Useimmat laitteet ja pelit tarjoavat mahdollisuuden asettaa automaattisia rajoja ruutuajalle. Ruutuaikaa voi myös usein säätää sovelluskohtaisesti ja jopa etänä, jolloin läksyt hoidetaan ennen pelaamista. Ruutuajan asetuksilla voit helposti varmistaa, että perheenjäsenesi käyttävät laitteita ja verkkoa fiksusti ja sopivaan aikaan.

Estä sopimaton sisältö

Estä sopimaton sisältö

Kaikki netin tai sovellusten sisältö ei sovi kaikenikäisille käyttäjille. Sovelluskaupat, viihdepalvelut ja mobiililaitteet tarjoavat usein mahdollisuuden rajoittaa ikärajoilla merkityn sisällön käyttöä lapsilta automaattisesti. Voit myös hyödyntää erilaisia turvasovelluksia, joilla voit rajoittaa lasten pääsyä sopimattomille nettisivuille.

Yllätyskulut kuriin

Yllätyskulut kuriin

Monet pelit ja viihdesovellukset tarjoavat mahdollisuuden käyttää rahaa pelissä etenemiseen tai sovelluksen lisäominaisuuksiin. Ostokset voivat olla hauska tapa käyttää vaikkapa viikkorahoja, kunhan niistä on sovittu perheessä etukäteen. Voit rajoittaa sovelluksissa käytettäviä rahasummia tai pyytää varmennusta lapsesi ostoksille etukäteen muokkaamalla laitteiden ja pelien asetuksia. Näin peleistä tai sovelluksista ei synny yllättäviä kuluja.

Sometesti

Moni ekaluokkalainen saa ensimmäisen kännykänsä, jonka kautta lapselle aukeaa aivan uusi nettimaailma. Keltanokka somessa -testin avulla voitte yhdessä lapsesi kanssa käydä läpi erilaisia tilanteita, joita lapsi voi kohdata somessa. Testatkaa yhdessä, kuinka keltanokkia olette ja oppikaa, mitä voisitte tehdä toisin.

Keltanokka somessa

Keltanokka somessa

Keltanokka somessa

Tiesitkö, että yli 60 % ala-asteikäisten opettajista on havainnut nettikiusaamista koulussaan viime vuoden aikana?

Kiusaaminen netissä on helpompaa kuin kasvokkain, koska toisen ilmeitä tai eleitä ei pysty havaitsemaan. Mitä sinä vanhempana voit tehdä kiusaamisen ehkäisemiseksi?

  1. 1. Sinulla on oikeus ja velvollisuus seurata lapsen netti- ja somekäyttäytymistä.
  2. 2. Tuo keskustelu somesta osaksi arkea, jolloin et joudu turvautumaan pakkokeinoihin niin helposti.
  3. 3. Kannusta ja rohkaise lastasi myönteiseen netti- ja somekäyttäytymiseen ja toisten huomioimiseen.
  4. 4. Kerro lapsellesi kenen puoleen kääntyä, jos hän kohtaa netin ikäviä puolia.

Lue tilanteet ja vastausvaihtoehdot lapsellesi ja voitte yhdessä keskustella esimerkkitilanteista.

Aloita testi

Apuja ja neuvoja

Ratko nettikiusaamistilanteita ja puutu niihin aina. Nämä asiantuntijat ja maksuttomat tukipalvelut ovat käytössäsi valtakunnallisesti. Tutustu muiden kokemuksiin ja hyödynnä vinkkejä netin käyttöön ja pelaamiseen liittyen.

MLL:n maksuttomat ja anonyymit puhelin-, chat- ja nettipalvelut ovat käytössä vuoden jokaisena päivänä. Tarjoamme tukea, vinkkejä ja keskusteluapua sekä lapsille ja nuorille että vanhemmille. MLL Vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea arkeesi. Voit esimerkiksi keskustella chatissa tai vanhempainpuhelimessa luottamuksellisesti ja nimettömästi mistä tahansa vanhemmuuden aiheesta itsellesi sopivana ajankohtana. Puheluita ei nauhoiteta eikä henkilöllisyyttäsi pystytä selvittämään.

Lue lisää

MLL Vanhempainpuhelin

Puhelu on maksuton 0800 92277 MLL Vanhempien chat

Nettikiusaaminen voi täyttää rikoksen merkit

Someturva on kaikille maksuton palvelu, jossa voit kysyä neuvoa ja saat oikeudellista apua somessa tai muualla verkossa kohdattuihin ongelmiin. Voit kysyä neuvoa esimerkiksi kokemastasi kiusaamisesta, häirinnästä tai uhkailusta, joihin teemme sinulle ratkaisuehdotuksen. Voit toimia palvelussa nimettömästi – niin että sinua ei tunnisteta.

Lue lisää

YHTEISTYÖSSÄ

FAQ