hero-img

KELTANOKKA SOMESSA

hero-img

Lukekaa tilanteet ja vastausvaihtoehdot yhdessä läpi. Valitkaa mielestänne sopivin vaihtoehto. Voitte yhdessä myös keskustella esimerkkitilanteista.

Aloita testi

Kenestäkään ei saa levitellä ilkeitä juoruja.

Eeli on juuri saanut uuden kännykän – se on uusin Huawei. Oliver on kateellinen, koska Oliver sai siskonsa vanhan puhelimen. Oliver kertoo luokkakaverilleen Villelle, että Eelin puhelin on varmaan varastettu. Ville alkaa levittämään luokan WhatsApp-ryhmässä juorua, että Eelin veli on varastanut puhelimen Eelille. Mitä Oliverin olisi pitänyt tehdä?

Oliver sai ilmaista mielipahansa Villelle, sillä kateus on luonnollinen tunne. Silti Oliverin ei olisi pitänyt keksiä valheellista juttua Eelin puhelimesta.

Ei mitään. Hän vain heitti jutun vitsillä Villelle.

Oliverin olisi pitänyt vain onnitella Eeliä uudesta hienosta puhelimesta. Kiva kun kaveri sai uusimman mallin – ehkä he voivat yhdessä testata puhelimen uusia ominaisuuksia!

Ihan kiva. Kyllä, on ihan ok ilmaista mielipahansa kaverille tai vanhemmille, jos on kateellinen. Valheiden keksiminen ei kuitenkaan ole ollenkaan kivaa. Kenestäkään ei saa levitellä ilkeitä juoruja.

Ei kiva. Ei ole oikein kertoa ilkeitä juoruja, edes vitsillä. Kenestäkään ei saa levitellä ilkeitä juoruja.

Hienoa, että pystyt olemaan iloinen kaverin puolesta! Kateus on luonnollinen tunne ja siitä voi puhua. Kateuden takia ei kuitenkaan kannata olla ilkeä toista kohtaan tai keksiä valheita.

  • Valmis

Kuvien ilkeä kommentointi tuntuu ikävältä ja pahoittaa toisen mielen.

Aino on juuri saanut uudet silmälasit. Ella näkee Ainon perhekuvan netissä, jossa Ainon silmälasit ovat aivan vinksallaan. Ella kirjoittaa luokan Whatsapp-ryhmään, että silmälasit ovat rumat eivätkä sovi Ainolle ollenkaan. Olisiko Ellan pitänyt kommentoida silmälaseja?

Ellalla saa olla oma mielipiteensä laseista, mutta mielipidettä ei tarvitse jakaa Whatsapp-ryhmässä. Asiasta voi puhua kavereiden kanssa muuten.

Ella saa kertoa mielipiteensä. Eihän kaikkien tarvitse olla samaa mieltä silmälaseista.

Ellalla saa olla oma mielipiteensä laseista, mutta ei ole syytä pahoittaa Ainon mieltä kommentoimalla laseja ikävästi. Ellan ei olisi pitänyt kommentoida laseja ollenkaan.

Ei aivan. Ainosta ei varmaan tunnu kivalta sekään, jos Ella haukkuu Ainon laseja kaveriporukassa. Ilkeä kommentointi tuntuu ikävältä niin somessa kuin kasvotustenkin. Jos mielipide pahoittaa toisen mielen, ei pidä kommentoida laseja ollenkaan.

Oivoi, nyt meni vähän pieleen. Ei ole syytä pahoittaa Ainon mieltä, vaikka Ella ei itse pitänytkään laseista. Ilkeä kommentointi tuntuu ikävältä, joten mielipidettään ei tarvitse kertoa, jos se pahoittaa toisen mielen.

Olet oikeassa! Jos mielipide pahoittaa toisen mielen, ei pidä kommentoida laseja ollenkaan.

  • Valmis

Kuvia ja videoita ei saa levittää toisesta ilman lupaa.

Eeli kuvaa välitunnilla Pihlasta videon, jossa hän kompuroi portaissa hassun näköisesti. Video on Eelin mielestä hauska, joten hän päättää jakaa sen omalla Youtube-kanavallaan. Pihla pahoittaa mielensä ja pyytää Eeliä poistamaan videon. Eeli poistaa sen kanavaltaan, mutta rinnakkaisluokan Kalle on jo ehtinyt ladata videon kännykkäänsä ja levittää sitä kaveriporukalleen. Mitä Eelin olisi pitänyt tehdä?

Ei mitään. Video oli hauska ja Pihla pahastui aivan turhasta. Eelillä oli oikeus kuvata video koulun pihalla.

Eelin ei olisi pitänyt jakaa videota ilman Pihlan lupaa.

Eeli olisi voinut kysyä Pihlan mielipidettä videon julkaisusta, mutta joka tapauksessa Eelillä oli oikeus julkaista video.

Auts, nyt meni vähän pieleen. Muista kysyä aina lupa, sillä kuvia ja videoita ei saa levittää toisesta ilman lupaa.

Loistavaa, tämä on oikea vastaus! Kuvia ja videoita ei saa levittää toisesta ilman lupaa.

Ihan kiva, mutta ei aivan. Pitää aina muistaa kysyä toisen lupa! Jos lupaa ei saa, niin kuvaa tai videota ei saa julkaista.

  • Valmis

Ketään ei saa jättää ryhmän ulkopuolelle.

Pihla perustaa uuden WhatsApp-ryhmän. Hän kutsuu kaikki muut luokaltaan paitsi Eelin, koska Pihla on edelleen suuttunut Eelille videon julkaisemisesta. Olisiko Pihlan pitänyt kutsua myös Eeli ryhmään?

Ei olisi pitänyt kutsua. Pihlalla on oikeus päättää, kenet kutsuu ryhmäänsä.

Pihla olisi voinut antaa Eelille mokan anteeksi ja lisätä hänet ryhmään kuten muutkin.

Pihla olisi voinut lisätä ryhmään myös Eelin, koska onhan hänellä mahdollisuus poistaa Eeli ryhmästä myöhemmin, jos haluaa.

Ei kiva. Vaikka Eeli törppöilikin aikaisemmin, silti ketään ei saa jättää ryhmän ulkopuolelle.

Hienoa, että pystyt antamaan anteeksi. Jokainen tekee virheitä, mutta niistä oppii. Ketään ei saa jättää ryhmän ulkopuolelle.

Ei aivan. Ei ole kivaa ensin lisätä ryhmään ja sitten poistaa ryhmästä myöhemmin. Parempi olisi vain antaa moka anteeksi eikä näyttää mieltään enää myöhemmin. Ketään ei saa jättää ryhmän ulkopuolelle.

  • Valmis

Kaikki eivät ole netissä niitä, joita sanovat olevansa.

Ella on kuullut, että monet luokkalaiset ovat jo Minecraftissa pelaamassa ja keskustelemassa. Ella liittyy äitinsä luvalla peliin ja alkaa juttelemaan Leon kanssa. Ella ja Leo juttelevat monena päivänä, kunnes Leon jutut alkavat olla todella outoja. Ella kuulee, että muutkin tytöt ovat jutelleet Leon kanssa. Myöhemmin selviää, että Leo onkin yläkoululainen Miro, joka oli tehnyt valeprofiilin Minecraftiin kavereidensa kanssa. Mitä Ellan olisi pitänyt tehdä, kun Leon jutut alkoivat olla outoja?

Ei mitään. Kaikkihan puhuvat välillä vähän outoja.

Ellan olisi pitänyt kertoa kavereilleen Leon viesteistä, jotta muut osaavat välttää Leoa.

Ellan olisi pitänyt kertoa viesteistä vanhemmilleen, jolloin vanhemmat olisivat selvittäneet, miksi Leon viestit ovat outoja.

Tämä ei ole paras vastaus. Kaikki tosiaan puhuvat välillä vähän outoja, mutta Ellan olisi pitänyt kertoa viesteistä vanhemmilleen. Kaikki eivät nimittäin ole netissä niitä, joita sanovat olevansa. On vanhempien tehtävä selvittää, kuka outoja viestejä kirjoittelee ja miksi.

On hyvä kertoa kavereilleen oudoista viesteistä, mutta sen lisäksi on tärkeää kertoa viesteistä vanhemmille. Kaikki eivät nimittäin ole netissä niitä, joita sanovat olevansa. On vanhempien tehtävä selvittää, kuka outoja viestejä kirjoittelee ja miksi.

Jes, tämä on paras vastaus! Kaikki eivät ole netissä niitä, joita sanovat olevansa. On vanhempien tehtävä selvittää, kuka outoja viestejä kirjoittelee ja miksi.

  • Valmis

MAHTAVAA - SUORITITTE TESTIN YHDESSÄ! TÄSTÄ ON HYVÄ JATKAA KESKUSTELUA.

Me Ifissä haluamme auttaa vanhempia suojelemaan lapsiaan netin empatiavajeelta. Tässä muistilista tulostettavaksi jääkaapin oveen.
Keltanokat somessa -testin lisäksi jatkamme lasten koulumatkan turvaamista entiseen tapaan jakamalla syksyllä ekaluokkalaisille Keltanokka-lippikset.

Muistilista vanhemmille Lataa pdf tästä
Muistilista lapsille Lataa pdf tästä
  • Valmis