hero-img

GULNÄBB I SOCIAL MEDIER

hero-img

Läs tillsammans igenom situationerna och svarsalternativen. Välj det alternativ som ni tycker är bäst. Ni kan även tillsammans diskutera exempelsituationerna.

STARTA TESTET

MAN FÅR INTE SPRIDA ELAKA RYKTEN OM NÅGON ANNAN.

Elias har just fått en ny mobiltelefon - den senaste Huawei-modellen. Oliver är avundsjuk, eftersom han har fått sin systers gamla telefon. Oliver berättar för sin klasskompis Ville att Elias telefon säkert är stulen. Ville börjar sprida ett rykte i klassens Whatsapp-grupp om att Elias bror har stulit telefonen åt Elias. Vad borde Oliver ha gjort?

Oliver fick uttrycka sina känslor för Ville, eftersom avundsjuka är en naturlig känsla. Oliver borde ändå inte ha hittat på en lögn om Elias telefon.

Ingenting. Det var bara ett skämt som han berättade för Ville

Oliver borde bara ha gratulerat Elias till hans nya fina telefon. Roligt att kompisen fick den nyaste modellen - kanske de tillsammans kan testa telefonens nya egenskaper!

Helt okej. Ja, det är okej att uttrycka sina känslor till kompisarna och föräldrarna om man är avundsjuk. Det är dock inte okej att hitta på lögner. Man får inte sprida elaka rykten om någon annan.

Inte snällt. Man får inte sprida elaka rykten, inte ens på skämt. Man får inte sprida elaka rykten om någon annan.

Fint att du kan vara glad för din kompis del! Avundsjuka är en naturlig känsla som man kan prata om. Man får dock inte vara elak mot en annan eller hitta på lögner för att man är avundsjuk.

  • Färdigt

ELAKA KOMMENTARER PÅ BILDER KÄNNS JOBBIGT OCH GÖR ANDRA LEDSNA.

Anna har just fått nya glasögon. Ella ser en familjebild på Anna på nätet, där Annas glasögon är helt sneda. Ella skriver i klassens Whatsapp-grupp att glasögonen är fula och inte alls passar Anna. Borde Ella ha kommenterat glasögonen?

Ella får ha sin egen åsikt om glasögonen, men behöver inte dela den i Whatsapp-gruppen. Hon kan prata med kompisarna om det.

Ella får berätta sin åsikt. Alla behöver ju inte ha samma åsikt om glasögonen.

Ella får ha sin egen åsikt om glasögonen, men det finns ingen anledning att göra Anna ledsen med elaka kommentarer om dem. Ella borde inte ha kommenterat glasögonen överhuvudtaget.

Inte precis. Anna tycker säkert inte att det är roligt om Ella talar illa om hennes glasögon med sina kompisar. Elaka kommentarer sårar både i sociala medier och i verkliga livet. Om åsikten gör någon annan ledsen, ska man inte överhuvudtaget kommentera glasögonen.

Oj nej, nu gick det lite fel. Det finns ingen anledning att göra Anna ledsen, även om Ella inte själv tyckte om dem. Elaka kommentarer sårar, så man behöver inte berätta sin åsikt om den gör någon annan ledsen.

Du har rätt! Om åsikten gör någon annan ledsen, ska man inte överhuvudtaget kommentera glasögonen.

  • Färdigt

MAN FÅR INTE SPRIDA BILDER ELLER VIDEOR PÅ EN ANNAN PERSON UTAN LOV.

Elias filmar en video på Petra på rasten, där hon ramlar i trappan och det ser roligt ut. Elias tycker att videon är rolig, så han bestämmer sig för att dela den i sin egen Youtube-kanal. Petra blir ledsen och ber Elias ta bort videon. Elias tar bort videon från sin kanal, men Kalle i parallellklassen har redan hunnit ladda ner videon i sin telefon och sprida den till sina kompisar. Vad borde Elias ha gjort?

Ingenting. Videon var rolig och Petra tog illa upp utan orsak. Elias hade rätt att filma videon på skolgården.

Elias borde inte ha delat videon utan Petras lov.

Elias kunde ha frågat Petra om lov innan han publicerade videon, men han hade i alla fall rätt att publicera videon

Ingenting. Videon var rolig och Petra tog illa upp utan orsak. Elias hade rätt att filma videon på skolgården.

Perfekt, det här är rätt svar! Man får inte sprida bilder eller videor på någon annan utan lov.

Helt snällt, men inte precis. Man måste alltid komma ihåg att be om lov! Om man inte får lov får man inte publicera bilden eller videon.

  • Färdigt

INGEN FÅR LÄMNAS UTANFÖR GRUPPEN.

Petra skapar en ny Whatsapp-grupp. Hon bjuder in alla andra på klassen utom Elias, eftersom hon fortfarande är arg på honom för att han publicerade videon. Borde Petra ha bjudit in även Elias i gruppen?

Nej. Petra har rätt att bestämma vem hon bjuder in i sin grupp.

Petra kunde ha förlåtit Elias och lagt till honom i gruppen på samma sätt som de andra i klassen.

Petra kunde även ha lagt till Elias i gruppen, eftersom hon har möjlighet att ta bort Elias ur gruppen senare om hon vill

Inte snällt. Även om Elias gjort ett misstag, får ingen lämnas utanför gruppen.

Fint att du kunde förlåta. Alla gör misstag, men man lär sig av dem. Ingen får lämnas utanför gruppen.

Inte precis. Det är inte snällt att först lägga till någon i gruppen och sedan ta bort personen ur gruppen. Det är bättre att förlåta och glömma. Ingen får lämnas utanför gruppen.

  • Färdigt

ALLA ÄR INTE DE SOM DE UTGÖR SIG FÖR ATT VARA PÅ NÄTET.

Ella har hört att många på klassen redan spelar Minecraft och pratar om det. Ella går med i spelet med sin mammas lov och börjar prata med Leo. Ella och Leo pratar i flera dagar, innan Leo börjar säga väldigt konstiga saker. Ella får höra att de andra flickorna också pratat med Leo. Senare visar det sig att Leo egentligen heter Markus och går i högstadiet och har skapat en fejkprofil i Minecraft tillsammans med sina kompisar. Vad borde Ella ha gjort då Leo började prata om konstiga saker?

Ingenting Alla säger ju konstiga saker ibland

Ella borde ha berättat för sina kompisar om Leos meddelanden, så att de andra kan undvika honom.

Ella borde ha berättat om meddelandena för sina föräldrar, så att de kunde ha tagit reda på varför Leos meddelanden var konstiga

Det här är inte det bästa svaret. Det är sant att alla säger lite konstiga saker ibland, men Ella borde ha berättat om meddelandena för sina föräldrar. Alla är nämligen inte de som de utgör sig för att vara på nätet. Det är föräldrarnas uppgift att ta reda på vem som skriver de konstiga meddelandena och varför.

Det är bra att berätta för sina kompisar om konstiga meddelanden, men det är även viktigt att berätta om dem för sina föräldrar. Alla är inte nämligen de som de utgör sig för att vara på nätet. Det är föräldrarnas uppgift att ta reda på vem som skriver de konstiga meddelandena och varför.

Ja, det här är det bästa svaret! Alla är inte de som de utgör sig för att vara på nätet. Det är föräldrarnas uppgift att ta reda på vem som skriver de konstiga meddelandena och varför.

  • Färdigt

FANTASTISKT - NI SLUTFÖRDE TESTET TILLSAMMANS! NU HAR NI EN BRA UTGÅNGSPUNKT FÖR FORTSATT DISKUSSION.

Vi på If vill hjälpa föräldrar skydda sina barn från empatiunderskott på nätet. Här är en checklista som kan skrivas ut och sättas upp på kylskåpet.
Utöver testet Gulnäbbar i sociala medier fortsätter vi trygga barnens skolväg på samma sätt som tidigare genom att dela ut Gulnäbbkepsar till elever i åk 1 under hösten.

Checklista för föräldrar LADDA NER PDF:EN HÄR
Checklista för barn LADDA NER PDF:EN HÄR
  • Valmis