MANNERHEIMS BARNSKYDDSFÖRBUND

MLL:s avgiftsfria och anonyma telefon-, chat- och nättjänster finns tillgängliga årets alla dagar. Vi erbjuder stöd, tips och samtalshjälp för både barn och unga och föräldrar. I MLL:s föräldranät Vanhempainnetti hittar du information och stöd i din vardag. Du kan till exempel diskutera konfidentiellt och anonymt i chatten eller i föräldratelefonen om sådant du funderar kring om föräldraskap. Detta kan du göra när helst det passar dig. Samtalen spelas inte in och din identitet avslöjas inte.

Läs mer

TEST OM SOCIALA MEDIER

Många förstaklassare får sin första mobiltelefon genom vilken en helt ny nätvärld öppnar sig för dem. Med hjälp av testet Gulnäbb i social medier, kan du tillsammans med ditt barn gå igenom olika slags situationer som barnet kan möta i sociala medier. Testa tillsammans, vem som är mest nybörjare och lär er vad ni kan göra annorlunda.

Läs mer

GIGANTTIS DIGIRAPPORT

Finland digitaliseras i snabb takt, vilket ger många av oss en smidigare vardag och fritid. Om dock tillgång till digital utrustning eller användningskompetens saknas, kan du lätt hamna utanför det allt mer digitaliserade samhället. Giganttis teknologiundersökning visar bland annat att på grund av den allt snabbare tekniska utvecklingen oroar sig var tredje finländare för om de ska lyckas hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen när de blir äldre.

Läs mer

MICROSOFTS WEBBPLATS FÖR FAMILJER

Förbättra användartryggheten på nätet med olika slags digitala verktyg. Du kan ändra antingen utrustningens eller spelets inställningar eller installera separata appar för mobila enheter eller datorer.

Läs mer

TELIAS GUIDE

Telia och Rädda Barnen har tillsammans skrivit en snabbguide om barns nätanvändning för föräldrar.

Läs mer

Spelande barn

Telia och Rädda barnen rf skrev tillsammans en guide om barns nätspelande för föräldrar.

Läs

Hatprat

Hatprat orsakar ojämlikhet och osäkerhet. Se vad barnpsykiater och specialistläkare Raisa Cacciatore har att säga om effekterna av föräldrarnas hatprat på en ung person.

Titta på videon

Aggressions-trappan

Aggressivitet tillhör en ung persons emotionella utveckling; det är nödvändigt. Aggression kan manifestera sig som en revolution, negativt flockbeteende eller en önskan att bli en stjärna. Aggressionstrappan lyser upp 18 olika steg och stöder bemötandet av aggression hemma.

Lär mer

Familjeproblem-chatten

Har du frågor om föräldraskap i vardagen? I Familjeproblem-chatten hjälper en expert från Väestöliitto medlåg tröskel, konfidentiellt och gratis på vardagar från kl. 09.30. till 11:30.

Till chatten

SPOOFY- SPELET SOM GÖR BARNEN TILL VARDAGSCYBERHJÄLTAR

Spoofy är ett underhållande spel, som hjälper barn att bekanta sig med vokabulären och fenomenen rörande digital säkerhet. Spelet lär dem bland annat att känna igen farosituationer på nätet och ger råd om hur man kan undvika dem. Spelaren är en vardagscyberhjälte som hjälper sina bekanta, som råkat illa ut i cybervärlden, att lösa sina problem.

Ladda ner den kostnadsfria guiden här.

Läs mer här

SAKKUNNIGA

Vad innebär empati och emotionell intelligens i ett modernt samhälle? Vi bad 12 finländska influencers att dela med sig av sina berättelser om empati i den digitala eran.

”Nätmobbning eller hatprat skapas inte på grund av internet eller teknologin, utan detta handlar om ett större fenomen.”

Camilla Tuominen Känsloutbildare & författare

”Genom att sammanföra den artificiella intelligensens egenskaper och människans empatiska förmåga kan vi nå upp till helt nya nivåer i våra sociala färdigheter och vårt lärande.”

Jussi Tolvanen VD, Microsoft Finland

”Ibland verkar empatin försvinna på nätet. En orsak till detta är att interaktionen på nätet ofta är textbaserad, vilket leder till att informationen om våra samtalspartners känslor blir knapphändiga.”

Katri Saarikivi Hjärnforskare

DEN STORA EMPATIUTREDNINGEN

Vi har undersökt hur lärare bäst kan stödjas i att förebygga nätmobbning. Vi utförde en frågeenkät med över ett tusen föräldrar och 400 lärare.

37% 17%

37 % av lärarna har sett elever bli utsatta för nätmobbning i sin skola under det senaste året, men endast 17 % av föräldrarna vet att deras barn mobbats på nätet.

61% 19%

61 % av lågstadielärarna har sett nätmobbning, men rentav 19 % av föräldrarna kan inte säga om deras barn blivit nätmobbat.

1/5

Var femte förälder i Finland anser att det i första hand är teknikföretagen som är ansvariga för förebyggandet av nätmobbning.

2/5

43 % av föräldrarna i Finland lär sina barn regelbundet om hur de ska bete sig i sociala medier och på internet.

37% 61%

37 % av lärarna och 61 % av lågstadielärarna har sett elever bli utsatta för nätmobbning.

42%

42 % av lärarna tror att den nya teknologin skulle kunna hjälpa till att förebygga nätmobbning.