MINECRAFT-UTMANING

Bygg en Empativärld med Minecraft Education Edition tillsammans med dina vänner och delta i utmaningen! Världen kan vara till exempel ett spel, eller ett informationspaket om hur man ska bete sig på nätet och visa hänsyn för andra. Endast fantasin sätter gränser!

Läs mer

TEST OM SOCIALA MEDIER

Nätet är proppfullt med allt möjligt nytt och spänannde – vet du redan vilken typ av beteende är OK i sociala medier och vad som inte är det? Testa tillsammans med dina föräldrar vem som är mest nybörjare och lär er, vad skulle ni kunna göra annorlunda?

Läs mer

MANNERHEIMS BARNSKYDDSFÖRBUND

Du kan hantera nätmobbning genom att berätta om den, ta itu med den och genom att be om hjälp. I Nuortennetti, MLL:s webbplats för unga, kan du prata med andra unga och få information och stöd. Du kan ringa till MLL:s Hjälptelefon för barn och unga som är gratis från hela landet, varje dag. I telefon eller via chatten kan du fråga eller tala konfidentiellt om allt du funderar kring. Du kan också skriva ett nätbrev. Telefonsamtal, chatt och nätbrev besvaras av vuxna med tystnadsplikt, de får inte berätta om ert samtal för någon annan. Samtalen spelas inte in.

Läs mer

KLASSBOT

Vem som helst kan råka ut för tråkigheter i sociala medier och då är goda råd på sin plats. Var inte ensam! Om du råkat ut för kränkningar, fråga konfidentiellt om råd av sakkunniga specialiserade på sociala medier. Du kan be om hjälp vid mobbning, trakasserier eller hot. Du kan använda tjänsten anonymt – så att ingen känner igen dig. Somebuddy är en avgiftsfri juridisk tjänst för alla. Här kan du be om råd vid nättrakasserier 24/7. I Somebuddy får du praktisk hjälp och förslag på lösningar av jurister och socialpsykologer specialiserade på sociala medier.

Läs mer

Tröst

Hur skulle du trösta en vän? Fyll seriens tomma rutor med din egen text!

Ladda

Inlägg i sociala medier

Vad är lämpligt att posta i sociala medier? Fyll seriens tomma rutor med din egen text!

Ladda

Gruppchat

Vad är lämpligt att skriva i en gruppchat? Fyll seriens tomma rutor med din egen text!

Ladda

SAKKUNNIGA

Vad innebär empati och emotionell intelligens i ett modernt samhälle? Vi bad 12 finländska influencers att dela med sig av sina berättelser om empati i den digitala eran.

”Nätmobbning eller hatprat skapas inte på grund av internet eller teknologin, utan detta handlar om ett större fenomen.”

Camilla Tuominen Känsloutbildare & författare

”Genom att sammanföra den artificiella intelligensens egenskaper och människans empatiska förmåga kan vi nå upp till helt nya nivåer i våra sociala färdigheter och vårt lärande.”

Jussi Tolvanen VD, Microsoft Finland

”Ibland verkar empatin försvinna på nätet. En orsak till detta är att interaktionen på nätet ofta är textbaserad, vilket leder till att informationen om våra samtalspartners känslor blir knapphändiga.”

Katri Saarikivi Hjärnforskare

DEN STORA EMPATIUTREDNINGEN

Vi har undersökt hur lärare bäst kan stödjas i att förebygga nätmobbning. Vi utförde en frågeenkät med över ett tusen föräldrar och 400 lärare.

34% 17%

34 % av lärarna har sett elever bli utsatta för nätmobbning i sin skola under det senaste året, men endast 17 % av föräldrarna vet att deras barn mobbats på nätet

61% 19%

61 % av lärarna har sett nätmobbning, men rentav 19 % av föräldrarna kan inte säga om deras barn blivit nätmobbat

1/5

Var femte förälder i Finland anser att det i första hand är teknikföretagen som är ansvariga för förebyggandet av nätmobbning.

2/5

43 % av föräldrarna i Finland lär sina barn regelbundet om hur de ska bete sig i sociala medier och på internet.

37% 60%

37 % av lärarna och över 60 % av lågstadielärarna har sett elever bli utsatta för nätmobbning

42%

42 % av lärarna tror att den nya teknologin skulle kunna hjälpa till att förebygga nätmobbning