MINECRAFT-HAASTE

Rakenna kaverien kanssa Minecraft Education Editionilla Empatian maailma ja osallistu haasteeseen! Maailma voi olla vaikkapa peli tai tietopaketti, miten verkossa toimitaan muut huomioiden. Vain mielikuvitus asettaa rajat!

Lue lisää

SOMETESTI

Netti on pullollaan kaikkea uutta ja ihmeellistä – joko tiedät, minkälainen käyttäytyminen on somessa OK ja minkälainen ei? Testatkaa vanhempasi kanssa, kumpi teistä on enemmän keltanokka, ja oppikaa, mitä voisitte tehdä toisin!

Lue lisää

MLL

Nettikiusaamisesta on mahdollista selvitä kertomalla, puuttumalla ja pyytämällä apua. MLL Nuortennetissä voit jutella muiden nuorten kanssa ja saat tietoa ja tukea. MLL Lasten ja nuorten puhelimeen voit soittaa maksutta koko maassa joka päivä. Puhelimessa tai chatissä voit kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseäsi mietityttävästä asiasta. Voit myös kirjoittaa nettikirjeen. Puhelimeen, chattiin ja nettikirjeisiin vastaavat aikuiset ovat vaitiolovelvollisia, eikä heillä ole lupaa kertoa keskustelustanne muille. Puheluja ei nauhoiteta.

 

MLL LASTEN JA NUORTEN PUHELIN

 

116 111

 

Lue lisää

LUOKKABOTTI

Kuvittele netissä toimiva botti, joka antaa neuvoja somessa juttelemiseen sekä auttaa kiusattuja. Sellainen on Luokkabotti! Käynnistä Luokkabotti ja juttele sen kanssa, miksi ketään ei saa kiusata.

Lue lisää

Lohdutus

Miten voit lohduttaa kaveria? Täytä sarjakuvan tyhjät ruudut tekstillä!

Lataa pohja

Ryhmächat

Mitä ryhmächatissa on hyvä kirjoittaa? Täytä sarjakuvan tyhjät ruudut tekstillä!

Lataa pohja

Somepostaus

Mitä someen kannattaa postata? Täytä sarjakuvan tyhjät ruudut tekstillä!

Lataa pohja

ASIANTUNTIJAT

Mitä empatia ja tunneäly tarkoittaa modernissa yhteiskunnassa? Pyysimme 12 suomalaista vaikuttajaa kertomaan ajatuksiaan digiajan empatiasta.

"Netissä empatia tuntuu välillä katoavan. Yksi syy on se, että vuorovaikutus on netissä usein tekstipohjaista, jolloin meille välittyy niukasti tietoa keskustelukumppanin tunteista."

Katri Saarikivi Aivotutkija

"Yhdistämällä tekoälyn teknisiä ominaisuuksia ja ihmisen empatiakykyä voimme hypätä aivan eri tasolle myös sosiaalisissa taidoissa ja oppimisessa."

Jussi Tolvanen Toimitusjohtaja, Microsoft Suomi

"Online bullying or hate speech have not been caused directly by the Internet or technology, a much larger phenomenon is in question."

Camilla Tuominen Tunnekouluttaja & kirjailija

SUURI EMPATIASELVITYS

Selvitimme, miten suomalaisia voidaan parhaiten auttaa ehkäisemään nettikiusaamista. Teimme kyselytutkimuksen yli tuhannelle vanhemmalle ja 400 opettajalle.

34% 17%

34 % opettajista on havainnut oppilaisiin kohdistuvaa nettikiusaamista koulussaan viime vuoden aikana, mutta vain 17 % vanhemmista tietää lastaan kiusatun netissä.

61% 19%

Opettajista 61 % on havainnut nettikiusaamista, mutta jopa 19 % vanhemmista ei osaa sanoa, onko omaa lasta nettikiusattu

1/5

Joka viides suomalainen vanhempi kokee, että teknologiayritykset ovat ensisijaisesti vastuussa nettikiusaamisen ehkäisemisestä.

2/5

43 % suomalaisista vanhemmista opettaa lapselleen säännöllisesti, kuinka käyttäytyä sosiaalisessa mediassa ja internetissä.

37% 60%

37 % opettajista ja yli 60 % alakoulun opettajista on havainnut oppilaisiin kohdistuvaa nettikiusaamista

42%

42 % opettajista uskoo, että uudet teknologiat voisivat auttaa nettikiusaamisen ehkäisemisessä