MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO

MLL:n maksuttomat ja anonyymit puhelin-, chat- ja nettipalvelut ovat käytössä vuoden jokaisena päivänä. Tarjoamme tukea, vinkkejä ja keskusteluapua sekä lapsille ja nuorille että vanhemmille. MLL Vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea arkeesi. Voit esimerkiksi keskustella chatissa tai vanhempainpuhelimessa luottamuksellisesti ja nimettömästi mistä tahansa vanhemmuuden aiheesta itsellesi sopivana ajankohtana. Puheluita ei nauhoiteta eikä henkilöllisyyttäsi pystytä selvittämään….

 

MLL VANHEMPAINPUHELIN

0800 92277

Lue lisää

SOMETESTI

Moni ekaluokkalainen saa ensimmäisen kännykkänsä, jonka kautta lapselle aukeaa aivan uusi nettimaailma. Keltanokka somessa -testin avulla voitte yhdessä lapsesi kanssa käydä läpi erilaisia tilanteita, joita lapsi voi kohdata somessa. Testatkaa yhdessä, kuinka keltanokkia olette ja oppikaa, mitä voisitte tehdä toisin.

Lue lisää

GIGANTIN DIGIRAPORTTI

Suomi digitalisoituu kovaa vauhtia, mikä tuo monelle sujuvuutta arkeen ja vapaa-aikaan. Mutta jos pääsyä laitteiden pariin tai niiden käyttöosaamista ei ole, tipahtaa helposti digitalisoituvan yhteiskunnan ulkopuolelle. Gigantin teknologiatutkimus osoittaa muun muassa, että kiihtyvän teknologisen kehityksen myötä joka kolmas suomalainen on huolissaan, pysyykö teknologisen kehityksen kyydissä vanhetessaan.

Lue lisää

MICROSOFTIN PERHESIVUSTO

Paranna netin käyttöturvallisuutta erilaisilla digitaalisilla työkaluilla. Voit vaikuttaa joko laitteen tai pelin asetuksiin tai asentaa erillisiä mobiililaitteiden tai tietokoneen sovelluksia.

Lue lisää

TELIAN OPAS

Telia ja Pelastakaa Lapset ry kirjoittivat yhdessä pikaoppaan vanhemmille lasten netinkäyttöön.

Lue lisää

LAPSET PELAAMASSA

Telia ja Pelastakaa Lapset ry kirjoittivat yhdessä oppaan vanhemmille lasten nettipelaamiseen.

Lue lisää

ASIANTUNTIJAT

Mitä empatia ja tunneäly tarkoittaa modernissa yhteiskunnassa? Pyysimme 12 suomalaista vaikuttajaa kertomaan ajatuksiaan digiajan empatiasta.

"Netissä empatia tuntuu välillä katoavan. Yksi syy on se, että vuorovaikutus on netissä usein tekstipohjaista, jolloin meille välittyy niukasti tietoa keskustelukumppanin tunteista."

Katri Saarikivi Aivotutkija

"Yhdistämällä tekoälyn teknisiä ominaisuuksia ja ihmisen empatiakykyä voimme hypätä aivan eri tasolle myös sosiaalisissa taidoissa ja oppimisessa."

Jussi Tolvanen Toimitusjohtaja, Microsoft Suomi

"Online bullying or hate speech have not been caused directly by the Internet or technology, a much larger phenomenon is in question."

Camilla Tuominen Tunnekouluttaja & kirjailija

SUURI EMPATIASELVITYS

Selvitimme, miten suomalaisia voidaan parhaiten auttaa ehkäisemään nettikiusaamista. Teimme kyselytutkimuksen yli tuhannelle vanhemmalle ja 400 opettajalle.

34% 17%

34 % opettajista on havainnut oppilaisiin kohdistuvaa nettikiusaamista koulussaan viime vuoden aikana, mutta vain 17 % vanhemmista tietää lastaan kiusatun netissä.

61% 19%

Opettajista 61 % on havainnut nettikiusaamista, mutta jopa 19 % vanhemmista ei osaa sanoa, onko omaa lasta nettikiusattu

1/5

Joka viides suomalainen vanhempi kokee, että teknologiayritykset ovat ensisijaisesti vastuussa nettikiusaamisen ehkäisemisestä.

2/5

43 % suomalaisista vanhemmista opettaa lapselleen säännöllisesti, kuinka käyttäytyä sosiaalisessa mediassa ja internetissä.

37% 60%

37 % opettajista ja yli 60 % alakoulun opettajista on havainnut oppilaisiin kohdistuvaa nettikiusaamista

42%

42 % opettajista uskoo, että uudet teknologiat voisivat auttaa nettikiusaamisen ehkäisemisessä