SOMETESTI

Netti on pullollaan kaikkea uutta ja ihmeellistä – joko tiedät, minkälainen käyttäytyminen on somessa OK ja minkälainen ei? Testatkaa vanhempasi kanssa, kumpi teistä on enemmän keltanokka, ja oppikaa, mitä voisitte tehdä toisin!

Lue lisää

MLL

Nettikiusaamisesta on mahdollista selvitä kertomalla, puuttumalla ja pyytämällä apua. MLL Nuortennetissä voit jutella muiden nuorten kanssa ja saat tietoa ja tukea. MLL Lasten ja nuorten puhelimeen voit soittaa maksutta koko maassa joka päivä. Puhelimessa tai chatissä voit kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseäsi mietityttävästä asiasta. Voit myös kirjoittaa nettikirjeen. Puhelimeen, chattiin ja nettikirjeisiin vastaavat aikuiset ovat vaitiolovelvollisia, eikä heillä ole lupaa kertoa keskustelustanne muille. Puheluja ei nauhoiteta.

 

MLL LASTEN JA NUORTEN PUHELIN

 

116 111

 

Lue lisää

LUOKKABOTTI

Kuvittele netissä toimiva botti, joka antaa neuvoja somessa juttelemiseen sekä auttaa kiusattuja. Sellainen on Luokkabotti! Käynnistä Luokkabotti ja juttele sen kanssa, miksi ketään ei saa kiusata.

Lue lisää

Lohdutus

Miten voit lohduttaa kaveria? Täytä sarjakuvan tyhjät ruudut tekstillä!

Lataa pohja

Ryhmächat

Mitä ryhmächatissa on hyvä kirjoittaa? Täytä sarjakuvan tyhjät ruudut tekstillä!

Lataa pohja

Somepostaus

Mitä someen kannattaa postata? Täytä sarjakuvan tyhjät ruudut tekstillä!

Lataa pohja

Miks jotkut kiusaa?

Mitä kiusaaminen on? Mistä kiusaaminen johtuu? Se mikä kaverille on hauskaa, voi tuntua sinusta kiusaamiselta. Kiusaamista voi tapahtua esimerkiksi kaveriryhmässä, koulussa tai sosiaalisessa mediassa.

Katso video

Poikien Puhelin

Väestöliiton Poikien Puhelin on poikia ja nuoria miehiä auttava puhelin- ja verkkopalvelu.
Vastaamme ilmaisnumerossa 0800 94884 arkisin kello 13-18. Voit soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Asiantuntijan kanssa voit keskustella kahden kesken myös chatissa. Chatti on auki ma-to klo 13-18 ja pe klo 13-15.

Tutustu palveluumme

SPOOFY – SINUSTAKO ARJEN KYBERSANKARI

Kilpi, joka suojaa maailmaa kyberhyökkäyksiltä on rikkoutunut!
Saatko sinä autettua asukkaita heidän kyberpulmissaan ja etsittyä maailmaan kadonneet kyberkoneen osat?

Spoofy on alakouluikäisille tarkoitettu ilmainen mobiilipeli, jossa seikkaillaan tutuissa ympäristöissä ratkoen erilaisia kyberpulmia. Spoofy on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi ja ladattavissa sekä Android- että iOS-laitteille appikaupoista.

Lue lisää pelistä

MINECRAFT-HAASTE

Kiitos kaikille, jotka osallistuivat Empatiapakkauksen Minecraft Education Edition -haasteeseen, jossa tehtävänä oli rakentaa Empatian maailma.

Kaikki työt olivat hienosti toteutettuja ja niissä käsiteltiin erilaisia empatia-aiheita hyvin monipuolisesti, kuten hirviöiden ja sateenkaarivertauksen kautta. Työt osoittivatkin meille, että empatiataidot ovat teille tärkeitä.

Kurkatkaa videolta Paqpan terveiset kisaajille!

Lue lisää

ASIANTUNTIJAT

Mitä empatia ja tunneäly tarkoittaa modernissa yhteiskunnassa? Pyysimme 12 suomalaista vaikuttajaa kertomaan ajatuksiaan digiajan empatiasta.

"Netissä empatia tuntuu välillä katoavan. Yksi syy on se, että vuorovaikutus on netissä usein tekstipohjaista, jolloin meille välittyy niukasti tietoa keskustelukumppanin tunteista."

Katri Saarikivi Aivotutkija

"Yhdistämällä tekoälyn teknisiä ominaisuuksia ja ihmisen empatiakykyä voimme hypätä aivan eri tasolle myös sosiaalisissa taidoissa ja oppimisessa."

Jussi Tolvanen Toimitusjohtaja, Microsoft Suomi

"Nettikiusaaminen tai vihapuhe eivät suoraan ole internetin tai teknologian aiheuttamia, vaan kyse on suuremmasta ilmiöstä."

Camilla Tuominen Tunnekouluttaja & kirjailija

SUURI EMPATIASELVITYS

Selvitimme, miten suomalaisia voidaan parhaiten auttaa ehkäisemään nettikiusaamista. Teimme kyselytutkimuksen yli tuhannelle vanhemmalle ja 400 opettajalle.

37% 17%

37 % opettajista on havainnut oppilaisiin kohdistuvaa nettikiusaamista koulussaan viime vuoden aikana, mutta vain 17 % vanhemmista tietää lastaan kiusatun netissä.

61% 19%

Alakoulun opettajista 61 % on havainnut nettikiusaamista, mutta jopa 19 % vanhemmista ei osaa sanoa, onko omaa lasta nettikiusattu.

1/5

Joka viides suomalainen vanhempi kokee, että teknologiayritykset ovat ensisijaisesti vastuussa nettikiusaamisen ehkäisemisestä.

2/5

43 % suomalaisista vanhemmista opettaa lapselleen säännöllisesti, kuinka käyttäytyä sosiaalisessa mediassa ja internetissä.

37% 61%

37 % opettajista ja 61 % alakoulun opettajista on havainnut oppilaisiin kohdistuvaa nettikiusaamista.

42%

42 % opettajista uskoo, että uudet teknologiat voisivat auttaa nettikiusaamisen ehkäisemisessä.