TEST OM SOCIALA MEDIER

Nätet är proppfullt med allt möjligt nytt och spänannde – vet du redan vilken typ av beteende är OK i sociala medier och vad som inte är det? Testa tillsammans med dina föräldrar vem som är mest nybörjare och lär er, vad skulle ni kunna göra annorlunda?

Läs mer

MANNERHEIMS BARNSKYDDSFÖRBUND

Du kan hantera nätmobbning genom att berätta om den, ta itu med den och genom att be om hjälp. I Nuortennetti, MLL:s webbplats för unga, kan du prata med andra unga och få information och stöd. Du kan ringa till MLL:s Hjälptelefon för barn och unga som är gratis från hela landet, varje dag. I telefon eller via chatten kan du fråga eller tala konfidentiellt om allt du funderar kring. Du kan också skriva ett nätbrev. Telefonsamtal, chatt och nätbrev besvaras av vuxna med tystnadsplikt, de får inte berätta om ert samtal för någon annan. Samtalen spelas inte in.

Läs mer

KLASSBOT

Föreställ dig en bot som fungerar på nätet, och som ger råd om hur du kan prata i sociala medier och hjälper de som blir mobbade. Sådan är en Klassbot! Starta Klassboten och prata med den om varför man inte får mobba någon.

Läs mer

Tröst

Hur skulle du trösta en vän? Fyll seriens tomma rutor med din egen text!

Ladda

Inlägg i sociala medier

Vad är lämpligt att posta i sociala medier? Fyll seriens tomma rutor med din egen text!

Ladda

Gruppchat

Vad är lämpligt att skriva i en gruppchat? Fyll seriens tomma rutor med din egen text!

Ladda

Varför mobbar man?

Vad är mobbning? Vad beror mobbning på? Det som din kompis tycker är roligt kanske du upplever som trakasserier. Mobbning kan förekomma till exempel inom kompisgänget, i skolan och på sociala medier.

Titta på videon

Pojkarnas telefon

Pojkarnas telefon är Befolkningsförbundets hjälpande telefon- och webbtjänst för pojkar och unga män. Vi svarar på gratisnumret 0800 94884 alla vardagar 13-18. Om du vill tala svenska, ring tisdagar 15.30-18 eller torsdagar 13-15.30. Du kan ringa anonymt och i förtroende.
Du kan också samtala på tu man hand med en av våra sakkunniga över chatten. Chatten är öppen måndagar-torsdagar 13-18 och fredagar 13-15. Du kan chatta på svenska onsdagar 13-15.30.

Här kan du läsa mer

SPOOFY- BLI EN CYBERHJÄLTE

Skölden, som skyddar världen har gått sönder! Kan du hjälpa invånarna att lösa sina cyberproblem och leta reda på cybermaskinens försvunna delar ute i världen?

Spoofy är ett mobilspel riktat till barn i grundskolåldern. I spelet ger sig spelaren ut på äventyr i bekanta miljöer och löser olika cyberproblem. Spoofy finns på finska och svenska. Spelet kan laddas ner till Android- eller iOS-apparater i appbutikerna.

Läs mer här

MINECRAFT-UTMANING

Tack till alla som deltog i Empatipaketets Minecraft Education Edition-utmaningen för att bygga en värld av empati.

Alla inkomna bidrag var välgjorda och behandlade olika empati-relaterade ämnen på ett mycket varierat sätt, till exempel genom monster och regnbågsliknelse. Bidragen visade oss att empatifärdigheter är viktiga för er alla.

Ta en titt på Paqpas hälsning till alla tävlande från videon!

Läs mer här

SAKKUNNIGA

Vad innebär empati och emotionell intelligens i ett modernt samhälle? Vi bad 12 finländska influencers att dela med sig av sina berättelser om empati i den digitala eran.

”Nätmobbning eller hatprat skapas inte på grund av internet eller teknologin, utan detta handlar om ett större fenomen.”

Camilla Tuominen Känsloutbildare & författare

”Genom att sammanföra den artificiella intelligensens egenskaper och människans empatiska förmåga kan vi nå upp till helt nya nivåer i våra sociala färdigheter och vårt lärande.”

Jussi Tolvanen VD, Microsoft Finland

”Ibland verkar empatin försvinna på nätet. En orsak till detta är att interaktionen på nätet ofta är textbaserad, vilket leder till att informationen om våra samtalspartners känslor blir knapphändiga.”

Katri Saarikivi Hjärnforskare

DEN STORA EMPATIUTREDNINGEN

Vi har undersökt hur lärare bäst kan stödjas i att förebygga nätmobbning. Vi utförde en frågeenkät med över ett tusen föräldrar och 400 lärare.

37% 17%

37 % av lärarna har sett elever bli utsatta för nätmobbning i sin skola under det senaste året, men endast 17 % av föräldrarna vet att deras barn mobbats på nätet.

61% 19%

61 % av lågstadielärarna har sett nätmobbning, men rentav 19 % av föräldrarna kan inte säga om deras barn blivit nätmobbat.

1/5

Var femte förälder i Finland anser att det i första hand är teknikföretagen som är ansvariga för förebyggandet av nätmobbning.

2/5

43 % av föräldrarna i Finland lär sina barn regelbundet om hur de ska bete sig i sociala medier och på internet.

37% 61%

37 % av lärarna och 61 % av lågstadielärarna har sett elever bli utsatta för nätmobbning.

42%

42 % av lärarna tror att den nya teknologin skulle kunna hjälpa till att förebygga nätmobbning.